Matchmaker Kim

Toen Kim Helsen de vrijwilligersvacature van matchmaker bij Almelo voor Elkaar zag, veerde ze meteen op. Want het oplossen van vragen is haar op het lijf geschreven. ‘Het is elke keer een puzzeltje wie bij wie past, dat vind ik leuk. En je hebt afwisseling tussen het digitaal matchen en het echte contact met mensen’.

Lees het verhaal

Suppoost Ingrid

Na altijd in het westen gewoond te hebben, bracht de liefde Ingrid naar het oosten. Na het overlijden van haar man had ze nog weinig over. Haar huis was altijd op orde, maar wat moest ze dan nog meer doen? ‘Ik zocht wel iets, maar daar kwam ik eigenlijk niet aan toe. Weleens aan vrijwilligerswerk gedacht, maar wat dan?’ Ze raakte in gesprek met iemand die vrijwilligerswerk deed en de dag erna is ze direct gaan kijken op Almelo voor Elkaar wat er allemaal te doen is in Almelo. ‘Dit heb ik gelijk doorgezet en zo ben ik hier terechtgekomen. Het is een van de beste dingen die ik gedaan heb. Je hebt weer een doel. Je moet je bed uit, je moet op tijd zijn.’

Lees het verhaal

Vaste baan voor Ali

Een bedrijf dat op zoek is naar gemotiveerd personeel en mensen kansen wil geven. Een gemeente die out of the box durft te denken. En een statushouder die vanaf dag 1 in Nederland zijn best doet om mee te doen in Nederland. Het is het mooie verhaal van Ali Ihsan Kurekci uit Turkije. Na vrijwilligerswerk via het project #Meedoen kreeg hij via de gemeente Losser een vaste baan bij Betoncentrale Twenthe in Hengelo.

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Ali doet mee in Almelo

Hij is nu acht maanden in Twente, en hij spreekt al aardig Nederlands. En dat heeft Ali Ihsan Kurekci (42) voor een groot deel aan zichzelf te danken, want hij gaat er echt voor om te integreren. Met vrijwilligerswerk, en ook door andere asielzoekers te motiveren echt mee te doen in ons land. ‘Nederland is goed voor vluchtelingen. Wij worden met alles ondersteund. Dan moet je ook wat terug doen en zo gauw mogelijk integreren’, vindt hij.

Lees het verhaal

Koffiedame Bianca

Voor Bianca is de cirkel rond. Ze doet vrijwilligerswerk in het ZGT Almelo.

Lees het verhaal

Sam maakt impact

Sam was al bekend met vrijwilligerswerk. Hij is 1,5 jaar actief geweest als maatje via Humanitas Tandem. Eén keer in de week sprak hij af met een jongen om samen iets leuks te doen of gewoon wat te kletsen. ‘Het is belangrijk een luisterend oor te zijn, een steuntje in de rug, dat kan al heel veel doen.’ Deze jongen wilde meer zelfvertrouwen en sterker in zijn schoenen staan. Onder anderen door een stuk aanmoediging van Sam is dit traject positief afgesloten.

Lees het verhaal

Petra maakt het verschil

Het verlangen iets voor een ander te willen doen, iets te betekenen voor iemand die het minder heeft. Dat zijn de belangrijkste drijfveren van Petra om vrijwilligerswerk te doen. Ze is actief voor Stichting Present. Hun visie  'Een beweging op gang brengen in Almelo waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien' sprak haar erg aan.   Bij Stichting Present is Petra een zogeheten 'flexer'. Petra zet zich in voor praktische projecten. Met een groep van flexers voert ze klussen uit zoals schoonmaken, opruimen, tuinieren, behangen en schilderen. ‘Deze werkwijze is voor mij als echtgenoot, moeder, vriendin en een baan, ideaal. Ik geef aan hoe vaak en wanneer ik kan en Present matcht mij met een project, zo kan ik alles perfect combineren!’ Elke keer als een project is afgerond, geeft dit Petra een voldaan gevoel. De reacties die ze krijgt van de hulpontvangers na een project zijn bijzonder: de dikke knuffel, de lach op het gezicht, de tranen van blijdschap, de hulpontvanger die liet weten dat hij eindelijk weer eens zelf had gekookt (nadat hij enige tijd in een auto had geslapen omdat zijn huis onbewoonbaar was). De lach op het gezicht ontstaat ook op Petra’s gezicht omdat ze blij is dat ze een stadsgenoot voort heeft kunnen helpen. ‘En de beweging uit de Present visie, ervaar ik zelf ook. Waar ik voorheen niet ergens een praatje maakte of durfde aan te bellen, durf en doe ik dat steeds meer. Stichting Present heeft mijn eigen drempel ook lager gemaakt. Dus het werkt beide kanten op!’  

Lees het verhaal

Klusser Bas

Sinds zijn aanbod op Almelovoorelkaar staat, eind 2019, heeft Bas (41) al vele mensen gelukkig gemaakt. Een zonnescherm monteren, iets naar de stort brengen, een kast in elkaar zetten, bladeren verwijderen, grasmaaien. Bas draait er zijn hand niet voor om. “Ik wil graag een ander helpen en het helpt mij ook.”

Lees het verhaal

Ontdekken wie je bent

Ellemieke uit Almelo heeft een vormingsjaar: ‘Om te ontdekken wie je zelf eigenlijk bent en wat je wilt’

Lees het verhaal

Fotoclub voor dove mensen

Jan heeft een passie voor fotografie. Hij is amateurfotograaf op professioneel niveau en heeft een eigen fotostudio aan de Achtzaligheden in Almelo. Momenteel volgt hij een opleiding aan de Fotoacademie en in het verleden heeft Jan de fotogroep Windmolenbroek opgezet. Via de krant kwam Jan in aanraking met het platform Almelovoorelkaar en heeft zijn aanbod geplaatst. ‘Ik wil mijn kennis graag delen en mijn steentje bijdragen aan de samenleving, ik leef niet alleen voor mezelf’. Een fysiotherapeut, die dove mensen ondersteunt, reageerde via Almelovoorelkaar op het aanbod van Jan. Mevrouw wilde graag iets doen met fotografie en via een kennismakingsgesprek met de fysiotherapeut, mevrouw en Jan is de match ontstaan. In de fotostudio zijn ze een paar keer bij elkaar geweest met ondersteuning van een doventolk. Jan heeft haar al wat wegwijs gemaakt in de fotografie, uitleg over de camera gegeven verteld over belichting, compositie en diafragma. Mevrouw heeft enige affiniteit met fotografie en ‘ze heeft er plezier in, dat merk ik!’ Nu persoonlijk contact door corona niet mogelijk is, heeft Jan contact via de mail omdat bellen niet mogelijk is. Hij gift tips, ideeën en opdrachten. Hij wacht op de resultaten en geeft haar feedback.  

Lees het verhaal

Matchmaker Stella

Wanneer je naar almelovoorelkaar belt zou je zomaar eens Stella aan de lijn kunnen krijgen. Als bemiddelingsconsulente koppelt ze mensen aan elkaar die een vraag hebben of willen helpen. En dat doet ze vol enthousiasme, “Ik vind dit heerlijk werk. Wanneer ik iemand heb kunnen helpen en een glimlach terug krijg, is mijn dag weer goed”.

Lees het verhaal

Bijna 70 jr vrijwilliger!

Irene (77 jaar) doet al bijna 70 jaar vrijwilligerswerk. Dat vinden wij heel bijzonder, Irene niet. 'Het ging vanzelf, er kwam steeds wel iets op mijn pad.'

Lees het verhaal

Ico de bemiddelaar

Ico werkt als zelfstandige en heeft een eigen trainingsbureau dat zich met name richt op teambuilding. Hij woont met veel plezier in Almelo.

Lees het verhaal

Evelien is van betekenis

Evelien is actief als vrijwilliger voor Humanitas Home-Start en bij Vrijwilligers Palliatieve en Terminale Zorg (VPTZ).

Lees het verhaal

Oog voor voedsel en mens

Larry (68) is meerdere dagen per week als vrijwilliger aan de slag, waaronder als chauffeur bij de Voedselbank Almelo. “Ik vind het zeer zinvol werk. Het komt steeds vaker voor dat gezinnen met kinderen gebruik moeten maken van de Voedselbank.”

Lees het verhaal

Met Johan door Twente

Johan is sinds 2014 chauffeur op de ‘Burcht bus’ van InteraktContour.

Lees het verhaal

Supervrijwilligster Suzan

Waar zou de wereld zijn zonder vrijwilligers? Mensen die zich belangeloos inzetten om anderen te helpen. Almelo kent veel mensen die vrijwilligerswerk doen. Wij spreken Suzan Slaat (38) die van alles aangrijpt, grote en kleine klussen.

Lees het verhaal

Samen leuke dingen doen

Wekelijks bezoekt Marjan een oudere mevrouw. Ze praten over allerlei zaken en gaan er regelmatig op uit.

Lees het verhaal

Klassenhulp Henriette

Henriette assisteert sinds een jaar als vrijwilliger in een klas van VSO De Brug, een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in Almelo.

Lees het verhaal

Ruurd is goed bezig!

Iets moois betekenen voor onze mede-Almeloërs. Dat is iets wat Ruurd de Wind (38) belangrijk vindt. Als vrijwilligerswerk helpt hij daarom oudere Almeloërs met hun computer. “Je merkt dat de ouderen achter lopen met het digitale tijdperk. Ik vind het fijn om ze daarbij een handje te helpen.”

Lees het verhaal

Bregje helpt als coach

Heb je hulp nodig op persoonlijk vlak of bij het bepalen van je loopbaan of studiekeuze? Dan kan Bregje Verschaeren (39) je verder helpen. Bregje heeft nu ruim vijf jaar haar eigen coachingspraktijk in Almelo. Maar ze doet hetzelfde werk sinds kort ook als vrijwilliger, via Almelo voor Elkaar van Avedan. “Ik help mensen vooral praktisch op weg.”

Lees het verhaal

Carla helpt

Carla was één van de mensen die op het platform in de coronatijd op zoek ging naar een stadsgenoot die hulp nodig had. ‘Ik deed altijd al vrijwilligerswerk maar dat lag door Corona grotendeels stil. Ik wilde graag wat doen voor mensen die niet naar buiten konden of durfden’. Ze vond op de site het verzoek van een oudere dame om boodschappen te doen en daar reageerde ze op. ‘Ik werd gebeld door Almelovoorelkaar en kon het daarna zelf met die mevrouw afstemmen. Ze appt mij elke week een boodschappenbriefje en dan haal ik wat ze nodig heeft. In het begin mocht ik natuurlijk niet naar binnen, maar nu hebben we ook wel een gesprekje op veilige afstand en we appen regelmatig. Dat is voor veel mensen ook belangrijk, er is veel eenzaamheid’, weet Carla. 

Lees het verhaal

Erna maakt het verschil

Erna doet al vele jaren vrijwilligerswerk. Sinds de start van Almelovoorelkaar heeft ze haar aanbod erop geplaatst en bezoekt ze 2 tot 7 mensen in de week voor een praatje, een boodschapje en/of een wandeling. ‘Maar voor mij is het geen vrijwilligerswerk, deze mensen bezoeken. Dit is mijn passie.' 

Lees het verhaal

Jan tovert stoeltje om

Afgelopen jaar is Jan zonder werk komen te zitten. “Ik verveelde me stierlijk thuis dus toen ben ik voor alternatieven gaan zoeken. Ik ben op het internet gaan kijken en toen kwam ik Almelovoorelkaar tegen. Ik ben de website gaan bekijken en toen dacht ik dat lijkt me wel wat.”

Lees het verhaal

Vrijwilliger Egbert

‘In de coronatijd viel een deel van mijn werk als predikant van Baptistengemeente De Bron weg. Ik wil mijn geloof in de praktijk brengen en mijn handen laten wapperen, dus heb ik mij opgegeven als vrijwilliger bij Almelo voor Elkaar. 

Lees het verhaal

Anna's aanbod èn vraag

Enkele maanden geleden lieten Teuntje en ik ons inschrijven bij Avedan met de aanbieding een muzikaal deuntje ten gehore te brengen bij instellingen. Wij zijn allebei enthousiaste muziekbeoefenaars: Teuntje speelt accordeon, ik viool, en beiden houden we van hetzelfde genre, een beetje Ierse folk, Jiddische muziek en een beetje oubollige Nederlandse liedjes, kortom van alles en nog wat. Nog dezelfde week kregen we verschillende aan- vragen binnen en bij zorginstelling 't Nieuwland hebben we inmiddels al gespeeld. Juist in die periode wilde ik mijn muur gesausd hebben en een nieuw verfje op de keukendeur. Op de site van Avedan stonden diverse hulpaanbieders. Op goed geluk klikte ik ene Raymond aan. Hij verscheen binnen 3 dagen en bracht zelf ook nog een ladder mee. Terwijl hij zich van z'n taak stond te kwijten ontstond er een gesprek. Hij vertelde als verzorgende te werken bij een instelling waar oudere mensen verblijven die een hersenaandoening hebben. 'O, zei ik toen. 'Bij dat soort instellingen maken wij weleens muziek.' Enfin, u begrijpt het zeker wel. Hij vroeg of ons groepje er iets voor voelde om bij die zorginstelling te komen spelen. Gewoon op 'n middag en dan zou hij een vrije dag nemen en ons in Almelo met z'n auto ophalen en daar naartoe brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Het was een stralende dag. Raymond laadde al onze spullen achterin de auto en toen togen wij op weg. Eenmaal aangekomen bij het Havezatehuis zaten de bewoners ons afwachtend op te wachten. We begonnen onze instrumenten stand-by te maken. Mijn tamboerijn overhandigde ik aan een meneer waarvan ik dacht dat hij het wel leuk zou vinden om mee te doen. Dat bleek wel, want zodra we waren begonnen zwaaide hij van begin tot einde enthousiast mee. De accordeoniste wist al dra de stemming erin te krijgen met een scala aan Nederlandse liedjes die driftig werden meegezongen en toen wij ons repertoire aan het afwerken waren met o.a. een Poolse Mazurka en Israëlische nummers werd er enthousiast geapplaudisseerd. De mensen van de verzorging kwamen er ook bij zitten en deden even hard mee. In de koffiepauze had ik een gesprek met een oude dame van 96 jaar. Zij vertelde dat ze vroeger ook viool had gespeeld. 'Dat was alweer lang geleden,' zei ze terug mijmerend in haar herinnering. We gingen die middag door tot kwart voor vier. Iedereen vond het een geslaagd evenement en tot slot werd ons door de verzorging een grote plak chocolade overhandigd. 'Komen jullie nog een keer terug?' Ja, dat willen wij wel.

Lees het verhaal

Tonnie helpt en ontvangt!

Het woord is aan Tonnie Korte, zowel vrijwilliger als hulpvrager bij Almelovoorelkaar. Hij kreeg hulp van maar liefst 10 middelbare scholieren tijdens NLdoet en hielp zelf Jan bij het bijknippen van een klein boompje. Zijn motto? "Je moet een beetje flexibel zijn!"

Lees het verhaal

Burenhulp in Almelo

Bekijk hier een filmpje over burenhulp in Almelo.

Lees het verhaal

Joke durft te vragen

Joke is 71 jaar en woont nog niet zolang in Almelo, hierdoor kent ze nog niet zo veel mensen. Ze heeft een hondje Miep met wie ze dagelijks wandelt. Binnenkort moet Joke één keer per week naar Zwolle voor een medische behandeling. Haar hondje kan best wel een tijdje alleen thuis zijn maar van 11.00 uur tot 18.30 uur is echt te lang. Ze plaatste haar hulpvraag op Almelovoorelkaar en al heel snel kreeg ze een reactie van een hondenliefhebster die haar eigen hondje na 16 jaar helaas had moeten laten inslapen. "Ik ben erg blij met deze hulp en de website is erg gebruiksvriendelijk".

Lees het verhaal