hoe maak je een video?
Tips & tricks
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en dat geldt ook zo als mensen nieuw vrijwilligerswerk zoeken. Door een nieuwe, potentiële vrijwilliger alvast een inkijkje te geven in jouw organisatie, verlaag je de drempel. Als iemand ziet wat de werkzaamheden zijn, of met hoeveel enthousiasme jullie aan de slag zijn, wordt ook zijn/haar enthousiasme groter om juist bij jou aan de slag te gaan. Het visuele beeld blijft veel beter hangen dan een kale tekst. Dat klinkt allemaal heel leuk, maar hoe doe je dat nu en kost dat niet ontzettend veel tijd? Gelukkig wordt het maken van een leuke videovacature steeds makkelijker. Met de stappen hieronder nemen we hopelijk wat beren die op de weg staan weg en zie je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is!
Waarom zijn filmpjes anno 2022 een must?
- Mensen kijken dagelijks vele video's op hun smartphone
- 50% van de mensen kijkt minstens een uur per dag video’s op sociale media
- Filmpjes worden 2x vaker gedeeld op sociale media dan andere soorten berichten
- Mensen kijken liever naar beeld dan dat ze een lang bericht moeten lezen
- Met een beeldverhaal verbind je de kijker met jouw organisatie
Het is makkelijk en snel
- Ze hoeven maar een minuut te duren
- Kort maar krachtig, Gemiddeld stopt vijf procent van de kijkers na één minuut video en maar liefst 60% stopt na twee minuten.
- Je kan filmpjes maken met je smartphone
- Je kunt dezelfde video meerdere keren posten voor een groter bereik
- De kijker bepaalt in de video ‘what’s in it for me’ dus je kan jouw doelgroep gericht aanspreken
Wat heb je nodig?
- Een smartphone (een camera kan ook, maar met je smartphone kom je al een heel eind)
- Een idee
- Enthousiasme !
- Eventueel computer om te monteren
video's zijn laagdrempelig en je kunt alvast een kijkje in de keuken geven
Hoe begin je?
Bedenk goed wie wil je dat er bij jouw organisatie komt werken? Wie is je doelgroep? Is dat een jongere die handig is met social media of juist iemand met levenswijsheid met een luisterend oor? Welke stijl past er dan bij je doelgroep? Hip en snel of juist wat rustiger? Je kan je video hierop aanpassen. Welke stijl past bij jullie organisatie? Bedenk ook goed, wat is de 'why'? Waarom is het zo leuk om bij jullie aan de slag te gaan. Dit mag ook best persoonlijk zijn. Waarom vind jij leuk wat je doet? Hoe persoonlijker het verhaal hoe meer het aanspreekt, want de kijker krijgt het gevoel dat er een echt mens tegenover hem zit.
Verhaal
Je video bestaat uit drie onderdelen: een begin, midden en eind.
- Begin: Stel jezelf voor.
- Hoi, ik ben...
- en ik werk bij...
- dit is een organisatie die zich inzet voor...
- Vandaag wil ik jullie meenemen naar...
- Midden: Leg je doel uit.
- Wij zoeken vrijwilligers voor....
- Deze functie houdt in dat...
- Het is zo ontzettend leuk om te doen, omdat...
- Mijn motivatie om mij hiervoor in te zetten is...
- Laat bijvoorbeeld een vrijwilliger aan het woord om te vertellen waarom hij/zij het zo naar haar zin heeft bij jouw organisatie.
- Einde: Call to action. Je wilt dat iemand actie onderneemt, dus vertel hem hoe hij dit kan doen. Vertel waar iemand zich kan aanmelden, tot wanneer en dat je hoopt iemand snel te ontmoeten. Sluit je video met een positieve boodschap af.
- Ik hoop je snel te zien.
- Meld je aan en dan worden we collega's.
- Laten we ons samen in zetten voor dit mooie doel.
- Aanmelden kan via de vacature op Almelovoorelkaar.
Verschillende soorten video's
- Je kunt een vlog maken, waarbij je jezelf filmt en de kijker meeneemt je organisatie in. Maak je video dynamisch en zorg dat je een stuk loopt. Bijvoorbeeld: Begin je video bij de voordeur van jouw organisatie, loop vervolgens naar binnen waar al jullie activiteiten plaatsvinden. De kijker krijgt zo al een beeld. Als hij of zij straks voor het introductiegesprek bij jullie langskomt, dan heeft hij al het een en ander gezien.
- Een collega kan jou filmen. Hierdoor werk je samen en kan je samen kijken wat er voor jullie werkt. Tip: Zorg altijd dat de camera iets eerder aan staat, dan dat de andere persoon gaat spreken. Anders mis je soms de eerste woorden van een zin. Het zelfde geldt als je de camera uit zet. Tel tot drie en zet daarna pas de camera uit. Hierdoor heb je in de eventuele montage meer mogelijkheden.
- Zet je camera op een statief. Heb je die niet? Een stapel boeken op tafel werkt ook! Kijk naar wat jij in huis hebt. Maak het niet te moeilijk. Het voordeel is dat je hierdoor wat verder naar achter kan gaan staan. Let wel op dat de camera op ooghoogte is. Hierdoor voorkom je een oncharmante onderkin.
Waar moet je op letten?
Geluid
70% van je video is het geluid! Een video waarin het beeld niet helemaal scherp is, daar kijkt de kijker wel doorheen, maar als het geluid onverstaanbaar is dan haakt de kijker af. Dus een echte must om op het geluid te letten. Hoe zit het met het achtergrond geluid. Hoor je iemand met een deur slaan, vliegt er een vliegtuig over of waait de wind recht in je microfoon en is het stemgeluid niet meer te verstaan? Zorg dat je in een rustige ruimte staat. Zorg dat je niet gestoord wordt, hang desnoods een briefje op de deur. Sta je buiten, kijk hoe de wind staat. Weet je het niet zeker? Maak een kort test filmpje.
Licht
Zorg dat je niet tegen het licht in filmt. Wanneer je dit doet, wordt de persoon in beeld helemaal donker. Zorg dat je licht/een raam/de zon van de voorkant en het liefst ook de zijkant hebt. De lichtbron aan de zijkant mag minder fel zijn dan die aan de voorkant. Hierdoor krijg je in het gezicht een mooie schaduw en wordt het gezicht niet zo plat.
Achtergrond
Zorg dat je achtergrond niet te rommelig is. Ligt er geen rommel in je hoek. Staat iemand niet recht voor een grote plant of kapstok waardoor het lijkt alsof iemand rare tentakels uit zijn hoofd heeft groeien? Het is mooi om iemand voor de camera niet precies in het midden te zetten maar net op een derde van je beeld. Dit wordt ook wel de gulden snede genoegd. Hierdoor is je beeld meer in balans. Het is fijn als iemand niet direct voor een muur gaat staan. Het beeld wordt hierdoor erg plat. Lukt het je om een doorkijk te maken, zodat de ruimte meer diepte heeft en hierdoor interessanter wordt om naar te kijken.
De man staat hier voor een witte muur. Hoewel het netjes is, is het ook saai.
Deze man staat voor het gebouw. Je krijgt meteen iets van de sfeer mee.
Lengte video
Hoe lang moet zo een videovacature nu worden? Niet te lang! Kort en krachtig is juist goed. Maak hem tussen de 30 seconden en 2 minuten. Kom echt tot de kern.
Positie smartphone
Zorg in ieder geval dat je bij elk shot de camera in dezelfde positie houdt. Bij voorkeur moet je je smartphone in een liggende positie houden.
Formaat
Maak je je video voor youtube, facebook of instagram? Helaas zijn daar allemaal verschillende formaten voor. Ook maakt het verschil of je de video in een story zet of op je tijdlijn.

Zenuwen?
Vind je het opnemen van een video echt heel spannend? Je wilt een het liefst een ontspannen video hebben, waar jij goed op overkomt. Vergeet niet dat het niet erg is als je iets vergeet. Liever dat je iets met enthousiasme zegt, dan dat je heel hard nadenkt en misschien wel begint te stotteren van de zenuwen. De kijker weet toch niet wat er in jouw script staat, maar ziet wel je (hele menselijke) zenuwen. Als je echt wat vergeten bent, kan dat ook altijd nog in de tekst bij de video worden gezet. So don't worry! Hierbij enkele tips:
- Oefen! Oefen met jezelf filmen of gefilmd worden. Kijk eens wat het verschil daarin is. En bij welke van de twee voel jij je comfortabeler?
- Beweeg. Voel je je zenuwachtig? Dan voel je dat in je lichaam. Soms kan even bewegen, je armen los schudden, op en neer springen de spanning wegnemen en kan je weer fris(ser) beginnen aan de opname.
- Probeer een aantal situaties uit. Stel jezelf voor in het beroep waar je inzet.
- Moet je hierbij heel hard nadenken, of ratel je je standaard elevatorpitch op?
- Vertel eens over je laatste vakantie.
- Huh?! Waarom? Wij zijn toch een professionele video aan het maken, wat heeft mijn vakantie daarmee te maken? Kijk jezelf eens terug en zie je het verschil? Je vertelt met veel meer enthousiasme en veel meer ontspanning. Je denkt niet heel erg hard na over wat je wilt zeggen, maar je spreekt vanuit een herinnering, iets wat je leuk vind en waar je van gaat stralen. Kijk eens hoe je de volgende video opneemt, met deze ervaring in je achterhoofd.
- Stel jezelf nu nog eens voor, maar met de vorige opdracht in gedachten houden. Vertel uit een herinnering. Vertel een menselijk verhaal. Vertel over iets waar jij blij van wordt. Dit enthousiasme komt namelijk over. Dit is juist persoonlijk en maakt je video echt.
- En vergeet niet... je kan het altijd nog een keer proberen. Take 2!
het hoeft geen professionele video te zijn, enthousiasme is belangrijk
Montage
Je kunt ervoor kiezen om je video op te nemen in 1 keer. Dat scheelt je een hoop werk achteraf. Maar heb je wat meer tijd en wil je wat extra uitdaging? Dan kan je je video ook monteren. Zo kan wat wat mooie beginshots toevoegen, logo's, foto's van jullie succesvolle evenement.
Montage kan op veel verschillende manieren en moeilijkheidsgradaties. Ben jij beginner, maak het jezelf niet te moeilijk. Vergeet niet wat je doel is. Een gelikte video maken? Ja, dat is natuurlijk leuk, maar je wilt vooral laten zien aan nieuwe vrijwilligers wie jullie zijn. En of daar nu logo's muziekjes en fancy bewegende beelden inzitten, dat is dan veel minder van belang. Ben jij een beginnende filmer met weinig montage skills? Vaak staat er standaard op je laptop een simpel montageprogramma, zoals Windows Movie Maker, Windows editor (uitleg) of IMovie. Er zijn ook allerlei programma's te downloaden van het internet. Sommige zijn betaald en de andere zijn gratis. Wil jij met een meer geavanceerd programma werken? Zoek dan eens op: Davinci Resolve (gratis), Adobe Premiere Pro (betaald) of Final Cut Pro (betaald).
Wat je eigenlijk doet bij montage is je 'knipt' een stuk video af van de video die je geschoten hebt. Of je plakt twee stukjes video aan elkaar. Het is een soort puzzel die je gaat maken.
Rechtenvrije muziek
Als je muziek in je video wilt gebruiken, mag je niet zomaar alle muziek gebruiken. Aan een muziekstuk heeft ook iemand heel hard gewerkt en daar moet ook voor betaald worden. Gelukkig zijn er, als dat niet mogelijk is, ook allerlei andere alternatieven. Je kunt gebruik maken van rechtenvrije muziek of je kan iemand die je kent een stukje muziek laten spelen. In sommige montageprogramma's zijn een aantal rechtenvrije muzieknummers opgenomen die je kunt gebruiken. Enkele websites met rechtenvrije muziek of creative comments (Je bent verplicht om je maker van de muziek te noemen in de aftiteling/omschrijving van je video). Lees altijd goed hoe je de muziek mag gebruiken. Hieronder een aantal websites:
Je video is af! En nu?
Stuur ons een email (info@almelovoorelkaar.nl) met jouw video van maximaal 2 minuten. Deze kan je bijvoorbeeld via wetransfer aan ons versturen of je kan hem uploaden op youtube en dan de link met ons delen. Dan zorgen wij ervoor dat jouw video (als deze duidelijk genoeg is) op de videovacature pagina komt te staan. Ook zullen we hem delen op onze social media kanalen. Op deze manier zetten we jouw organisatie in de schijnwerpers en wordt jouw organisatie sneller gevonden door potentiële vrijwilligers.
Kom je er echt niet uit?
Dan kan je altijd een hulpvraag op Almelovoorelkaar plaatsen. Daarnaast kan je je collega vragen om te helpen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Zet een stapel boeken neer, bedenk wat je wilt zeggen en kom in beeld. En vergeet natuurlijk je enthousiasme niet. Eventueel kunnen de medewerkers van Almelovoorelkaar je ook helpen met het maken en adviseren van het produceren van een video. Neem daarvoor contact met ons op: info@almelovoorelkaar.nl